Materialul termoizolant - Leximpex

Materialul termoizolant

12.09.2011
Construirea caselor este imposibilă fără utilizarea materialului termoizolant, nimeni nu vrea să îngheţe în timpul iernii, sau să achite sume mari pentru încălzire. Dacă Veţi utiliza materiale termoizolante moderne de înaltă calitate pentru pereţi, tavane şi acoperişuri, precum şi dacă veţi aborda în mod cuprinzător problema termoizolării casei, atunci pierderile de energie vor putea fi reduse mai mult de două ori.
Materialele  termoizolante sunt materiale de construcţii şi sunt produse pentru izolarea termică a clădirilor şi edificiilor, precum şi diverse facilităţi industriale, echipamente, vehicule, conducte şi frigidere. Principala caracteristică a acestora este densitatea lor mică şi medie şi conductivitate termică mică. Pentru  construirea clădirilor se disting materiale termoizolante ale pereţilor, tavanelor, acoperişurilor şi faţadelor.
Materialele termoizolante de diferite branduri se produc în principal în următoarele forme: covoare, rulouri, plăci de densitate diferită.

Avantajele folosirii termoizolanţilor pentru casă
Experţii estimează că prin conducta de ventilare se pierd 36% de căldură din locuinţa Dvs., prin fereastră - 17%, prin pereţi - 18%, prin acoperiş - 12%, prin tavan - 17%. Pentru a reduce aceste pierderi se folosesc materiale corespunzătoare – termoizolanţi pentru pereţi, acoperişuri şi podele. Utilizarea lor complexă poate reduce semnificativ consumul de energie şi, prin urmare, se poate asigura utilizarea mai eficientă a resurselor energetice.


Cerinţele de bază faţă de materialul termoizolant

Materialul termoizolant trebuie nu doar să încălzească casa. Pe lângă aceasta, el trebuie să fie ecologic, adică inofensiv pentru sănătatea locatarilor. Materialul termoizolant trebuie să fie durabil (schimbarea acestuia este un proces consumător de timp, astfel el nu ar trebui să se deterioreze timp îndelungat). Materialul termoizolant trebuie să fie, de asemenea, rezistent la umiditate şi temperatură, nu doar pentru a proteja locuinţa de frig, ci şi de căldură.

Principalele tipuri de materiale termoizolante
Materialul termoizolant
de polistiren expandat este obţinut prin metoda expandării polistirenului ale cărui proprietăţi de bază sunt conductivitatea termică scăzută şi densitatea mică. Acesta este durabil, nehigroscopic, are proprietăţi bune de termoizolare, este ecologic, are o serie de alte avantaje. Materialul termoizolant  din polistiren expandat s-a dovedit a fi un material economic şi convenabil de termoizolare, astfel încât acesta este utilizat pe scară largă în construcţii şi pentru izolarea termică a pereţilor, tavanelor etc.


Polistirenul extrudat este produs prin extrudarea granulelor polistirenului cu adăugarea unui agent de expandare. Avantajele utilizării acestui tip de material termoizolant sunt absorbţia redusă de apă, rezistenţa înaltă, termoizolare bună.

Poliuretanul este o masă plastică cu o structură celulară. Materialul are rezistenţă sporită datorită structurii poroase. Mai mult de 90% din pori sunt închişi, fiind umpluţi cu gaz cu conductivitate termică scăzută. Puteţi utiliza acest material atât în formă solidă, cât şi lichidă aplicat prin pulverizare direct pe suprafaţa termoizolată.

Vata minerală este un material fibros bazat pe un liant organic, este foarte rezistentă la coroziune şi ignifugă.

Vata din sticlă. În mare parte acest material termoizolant este similar materialului descris mai sus, dar din cauza cantităţii mari de liant este clasificat ca substanţă uşor inflamabilă. De asemenea, materialul cedează vatei minerale prun astfel de parametri, cum ar fi: rezistenţa la compresiune, permeabilitate.